Curs de gemologie pentru bijutieri | Galeriile Voicu
Galeriile voicu

Curs de gemologie pentru bijutieri

Acest curs a fost creat și gândit special pentru a ajuta bijutierii să înțeleagă mai bine lumea pietrelor prețioase și semiprețioase colorate.

Ce înveți la cursul de gemologie?

Ca bijutier, atunci când lucrezi cu pietre naturale poți întâmpina tot felul de probleme: să se mătuiască piatra, să se ciobească, să i se decoloreze, să apară crăpături vizibile etc.

Cum fiecare gema (piatra prețioasă) este unica, ea se va comporta diferit în procesul de montare așa încât trebuie sa cunoaștem aceste proprietăți fizice caracteristice fiecărei geme pentru a putea lua decizia corecta atunci când o mânuim.

În plus multe din pietrele prețioase au diverse tratamente, unele dintre aceste tratamente sunt stabile și durabile altele nu. Un bijutier ar trebui să știe să recunoască tratamentele care ridica probleme în procesul de montare.

Definiții si noțiuni introductive

Vom începe cu câteva definiții pentru a înțelege mai bine universul gemologic:

Este foarte important să diferențiem aceste noțiuni și să nu le confundam între ele.

Lumea pietrelor pretioase

Gemele sunt fie minerale fie geme organice. Vom vorbi despre fiecare în parte. Tot aici ne vom uita la primele geme și le vom analiza vizual.

Proprietățile fizice analizate de un gemolog

Gemologii analizează pietrele prețioase cu echipament gemologic de specialitate.

Veți putea vedea o parte din acest echipament de specialitate și veți înțelege ce proprietăți fizice și optice sunt analizate de gemologi: duritate, indicele de refracție, greutatea specifica, spectrocopia, dicroscopia etc.

Veți primi fișe la principalele familii de minerale cu valorile acestor proprietăți fizice.

Rezistenta pietrelor pretioase

Vom analiza rezistența diferitelor minerale la zgârieturi, lovituri (ciobituri), substanțe chimice, foc (căldura) etc.

Vom vorbi de scara lui Mohs, de planuri de clivaj, de structura chimica etc.

Acest capitol va ajuta bijutierii să înțeleagă de ce cu unele geme trebuie să fii extrem de atent în procesul de montare sau de ce altele nu pot fi puse curățării cu ultrasunete sau abur.

Incluziuni care impactează duritatea

De multe ori dacă mineralul ar fi cristalizat perfect nu am avea nicio problemă în a-l monta, dar cum natura este imperfectă, avem de a face cu minerale care au incluziuni de tot felul, iar aceste incluziuni pot afecta nu doar aspectul vizual cât și felul în care bijutierii ar trebui să se poarte cu el.

Vom avea o sesiune practică în care vom învăța cum să ne uitam corect cu lupa gemologica de 10x la geme și cum să identificăm aceste incluziuni care pot face probleme în procesul de montare.

Tratamentele gemelor

Multe din pietrele prețioase de pe piață sunt tratate pentru îmbunătățirea culorii, clarității sau a durității.

O parte dintre aceste tratamente nu sunt stabile astfel încât este nevoie de o atenție sporită în procesul de montare.

Vom învăța să recunoaștem tratamentele care impactează duritatea și stabilitatea gemelor și vom învăța să folosim microscopul într-o sesiune practică.

Gemele sintetice

Câteva cuvinte despre gemele sintetice și gemele homocreate.

Vom prezenta pe scurt principalele procese de sintetizare și ne vom uita la câteva geme sintetice.

În unele cazuri putem identifica dacă o gema este sintetica sau nu cu lupa ori microscopul și vom învăța cum putem face acest lucru. Pentru cazurile complexe recomandăm trimiterea la un laborator gemologic.

Profesor

Maria Dumbrava

Sunt Maria, gemolog atestat, cu o mare pasiune pentru știința pietrelor prețioase. Am descoperit gemologia în anul 2017, când am început să studiez totul despre proprietățile fizice, optice și chimice ale pietrelor. În 2019, am lansat realgems.ro cu gândul să aduc descoperirile mele în fața cât mai multor persoane.

La bază, sunt Programator. Am absolvit Facultatea de Automatică și Calculatoare, urmată de un Master în Programare Web. Cum jobul meu presupune să stau în fața ecranelor mult timp, am simțit nevoia să văd mai multă culoare în jurul meu. Pietrele prețioase naturale au fost răspunsul perfect, pentru că au adăugat un strop de culoare în rutina zilnică.

Am decis să mă concentrez pe aspectele științifice ale pietrelor prețioase, nu pe simbolismul lor, datorită gândirii mele analitice. Vreau să aflu tot ce nu se vede atunci când te uiți la o piatră: cum s-a format, ce proprietăți fizice, optice și chimice are, de unde vine culoarea și cum deosebesc gema naturală de o piatră creată în laborator. Asta îmi aduce bucurie.”

Curs de gemologie pentru bijutieri

Cum este la curs

Bijuteriile se vor create

Înscrie-te la curs

Înscrie-te la cursul de gemologie pentru bijutieri realizat în cadrul școlii Galeriile Voicu. Vizitele la sediu se fac doar pe bază de programare.
Adresa

Str. General Constantin Coandă 29, București

Program

LUNI - VINERI: 10:00 – 17:00

Contact

Telefon: +40 766 795 489
Email: contact@galeriilevoicu.ro

Scroll to Top