Tipuri de țintuire | Galeriile Voicu

Tipuri de tintuiri

Tintuire tip Bezel

Tintuirea tip Bezel este un tip de tintuire utilizata în designul de bijuterii pentru a monta o piatră prețioasă si care implică o margine sau un guler metalic ce înconjoară piatra, ținând-o în siguranță. Această margine poate fi o încercuire completă, cunoscută sub numele de ramă completă, sau poate înconjura parțial piatra, numită tintuire parțială sau semi-ramă. Acest tip de tintuire oferă o protecție excelentă bijuteriilor și creează un aspect elegant și modern.

tintuire tip bezel
Tintuirea tip Bezel

Termenul „Bezel” în contextul tintuirilor de pietre își are originile în cuvântul francez „biseau”, care înseamnă „margine înclinată” sau „teșit”. Cuvântul „bezel” a fost probabil adaptat din acest termen francez pentru a descrie marginea înclinată sau teșită a metalului care înconjoară și fixează o piatră prețioasă in cadrul unei bijuterii.

Tintuirea tip Bezel oferă mai multe avantaje utile în designul de bijuterii:

  • Siguranta: acest tip de tintuire ține în siguranță piatra prețioasă, reducând riscul ca aceasta să se desprindă sau să cadă.
  • Protecție: marginea metalică creata prin tintuirea Bezel ofera o protecție excelentă pietrei prețioase, prevenind așchiile, zgârieturile sau deteriorarea marginilor pietrei.
  • Aspect elegant: tintuirea Bezel creează un aspect curat și modern în bijuterii, cu o margine metalica neteda și continua, margine considerata plăcuta din punct de vedere estetic.
  • Versatilitate: tintuirea Bezel poate fi adaptate la diferite forme de pietre prețioase, făcându-le versatile pentru diferite modele de bijuterii.
  • Durabilitate: Datorită naturii sigure și protectoare a acestui tip de tintuire, bijuteriile create astfel sunt potrivite pentru purtarea de zi cu zi și pot rezista usor vieții cotidiene agitate.
  • Ascunderea imperfecțiunilor: in cazul in care clientul are o piatra cu imprefectiuni sau incluziuni pe margine, o astfel de tintuire poate indulci usor micile defecte, îmbunătățind aspectul general al acesteia.

În general, utilitatea tintuirilor tip Bezel constă în combinația atât a formei, cât și a funcției, făcând din ea o alegere populară în munca bijutierilor-tintuitori.

Tintuire tip flush sau gypsy

Tintuirea flush, sau “gypsy”, este de fapt tintuirea „la nivel”, foarte folosita în designul de bijuterii pentru montarea pietrelor prețioase. In acest tip de tintuire, piatra prețioasă este fixată într-o gaură în metal, astfel încât fațeta de sus a pietrei să fie la nivel cu suprafața metalului. Metalul este apoi ciocănit cu grijă sau împins peste marginile pietrei prețioase pentru a o fixa pe loc. Acest tip de tintuire este diferit de tintuirea “bezel” doar prin nivelul la care este montata piatra.

Tintuirea flush, sau “gypsy”

Cuvântul „flush” în acest context înseamnă „egal cu” sau „nivel cu”, ceea ce descrie perfect caracteristica acestei tehnici de montare a pietrelor. Este un termen descriptiv, simplu, care ajută la transmiterea modului în care piatra prețioasă este încorporată în metal, rezultând un aspect curat și modern al bijuteriilor.

Caracteristicile cheie și avantajele tintuirii “flush” includ:

1. Aspect elegant și neted: tintuirile de tip “flush” creează o suprafață netedă și continuă, in care piatra prețioasă este la acelasi nivel cu metalul din jur. Acest design este adesea minimalist și modern.

2. Durabilitate: Deoarece piatra prețioasă este fixată în metal și protejată de acesta, tintuirile flush sunt destul de sigure și durabile, făcându-le potrivite pentru purtarea de zi cu zi.

3. Expunere redusă: Spre deosebire de alte tipuri de tintuire, cum ar fi cea cu prinderea pietrei in gherute, unde piatra prețioasă este mult mai vizibila, tintuirea “flush” oferă mai multă protecție pietrei prețioase și minimizează riscul ca aceasta sa se prinda in îmbrăcăminte sau alte obiecte.

4. Varietatea formelor pietrelor prețioase: tintuirile tip „flush” pot găzdui diferite forme de pietre prețioase, inclusiv rotunde, pătrate și multe altele, făcându-le versatile pentru diferite modele de bijuterii.

5. Întreținere minimă: Aceste setări necesită mai puțină întreținere, deoarece nu există parti proeminente, cum ar fi gherutele de care să vă faceți griji.

Tintuirile tip “flush” sau “gypsy” sunt folosite in mod obisnuit pentru pietrele mici, cum ar fi diamantele din verighete, sau pot fi gasite in bijuteriile pentru barbati datorita aspectului lor curat si discret.

Țintuire inele „eternity”

Tintuirea tip „eternity” este un tip de tintuire, adesea folosit în inele, în care pietrele prețioase (de obicei diamantele) sunt așezate într-un cerc continuu pe suprafata exterioara (si nu numai) a benzii de metal. Acest tip de tintuire creează o buclă „eternă” – “eternity”, neîntreruptă de pietre prețioase, simbolizând dragostea sau angajamentul fără sfârșit.

Caracteristicile cheie ale tintuirii unui inel “eternity” includ:

1. Cerc continuu: Pietrele prețioase sunt așezate pe întreaga circumferință a inelului fără întrerupere, simbolizând dragostea eternă sau o legătură nesfârșită.

2. Tintuirea inelelor “eternity” poate fi facuta in mai multe feluri: tintuire rama, tintuire cu gherute sau tintuire “bezel”. In functie de modelul ales, piatra se va vedea mai mult sau metalul va ocupa o suprafata mai mare.

3. Diverse tăieturi ale pietrelor prețioase: Desi cel mai des intalnite forme ale pietrelor pentru un inel “eternity” sunt cele rotunde, totusi pot fi intalnite si pietre cu taietura diferita: princess, smarald sau baguette.

4. Inele “eternity” complete sau jumatate: Inelele “half eternity” sau jumatate de “eternity” au pietre fixate doar pe jumătatea superioară a benzii, în timp ce inelele “eternity” complete au pietre prețioase pe întreaga suprafata a benzii.

Inelele “eternity” sunt adesea oferite ca verighete sau pentru a comemora alte ocazii speciale, cum ar fi aniversarile. Acest tip de inel este prețuit pentru simbolistica lui referitoare la iubire și angajament veșnic.

La cursul de tintuire din cadrul scolii se vor realiza doua tipuri de inel “eternity”: cu si fara rama.

Asemanari și diferențe între țintuirea cu gheruțe și țintuirea “coșuleț”

1. Tintuirea “cosulet”

Tintuirea tip cosulet este un tip de tintuire care sustine piatra pretioasa cu ajutorul unor benzi verticale de metal, inconjurate de o banda orizontala. In acest cadru, piatra prețioasă este fixată in structura de metal în formă de coș.

Tintuirea “cosulet | „basket”

Tintuirea tip “cosulet” sau “basket” este cunoscută pentru siguranta cu care sustine pietrele. Cele patru sau șase gherute distribuie uniform presiunea asupra pietrei prețioase, reducând riscul ca aceasta tensiune să slăbească sau ca piatra să cadă.

Tintuirea “cosulet” sau “basket” este concepută pentru a permite luminii să pătrundă în piatră prețioasă din diferite unghiuri, sporind strălucirea acesteia. De asemenea, acest tip de tintuire oferă un aspect clasic și elegant.

2. Tintuirea in 4 sau 6 gherute

Tintuirea clasica cu 4 sau 6 gherute, cunoscută și sub denumirea de cadru „solitaire”, este o metodă utilizată pe scară largă pentru a tintui o singură piatră prețioasă în bijuterii. În acest decor, piatra prețioasă este ținută în loc de patru gheare metalice. Aceste vârfuri sunt distanțate uniform în jurul perimetrului pietrei prețioase, creând un aspect simetric.

Tintuirea clasica cu 6 gherute

În timp ce o montare cu 4 gherute este sigură, este posibil să nu ofere același nivel de securitate ca o tintuire cu 6 gherute, deoarece există mai puține tije care țin piatra prețioasă. Cu toate acestea, este o alegere care depinde de mai multe aspecte.

Montarea in 4 gherute este adesea aleasă pentru aspectul său minimalist și modern. Permite unei parti mai mari din piatra prețioasă să fie vizibilă, iar gherutele, in numar mai redus, pot crea un aspect elegant și discret.

În rezumat, alegerea între un o tintuire “cosulet” si o tintuire clasica in 4 sau 6 gherute, depinde de factori precum preferințele personale, siguranta montarii si pastrarii pietrei și estetica dorită a piesei de bijuterii. Tintuirea “basket” sau “cosulet” este cunoscută pentru securitatea adăugată și aspectul clasic, în timp ce tintuirea in 4 sau 6 gherute oferă un aspect mai minimalist, cu puțin mai puțină obstrucție metalică în jurul pietrei prețioase.

Tintuirea tip “cluster”

O tintuire tip “cluster” este un tip de tintuire foarte populara in bijuterii, care implică gruparea mai multor pietre prețioase mici strâns împreună pentru a crea iluzia unei pietre prețioase mai mari și mai proeminente.

Într-o tintuire „cluster”, mai multe pietre prețioase mici sunt aranjate și securizate strâns una langa alta, utilizând gherute, rame sau alte tipuri de tintuiri.

Aceste pietre prețioase mici pot fi de același tip sau un amestec de diferite tipuri, culori și forme, permițând modele creative și unice.

Tintuire tip “cluster”

Caracteristici și beneficii cheie:

1. Iluzia mărimii: tintuirile tip “cluster” sunt concepute pentru a face piesa să pară mai substanțială și mai impresionantă prin gruparea pietrelor prețioase mici. Aceasta poate fi o modalitate eficientă din punct de vedere al costurilor de a obține o bijuterie impresionantă vizual fără a utiliza o singură piatră prețioasă mare și scumpă.

2. Strălucire mărită: Alaturarea mai multor pietre prețioase intr-un grup poate spori strălucirea generală și strălucirea bijuteriilor. Acest lucru se datorează faptului că pietrele prețioase reflectă și refracta lumina din diferite unghiuri.

3. Posibilități de design creativ: tintuirile tip „cluster” oferă o gamă largă de posibilități de design. Designerii de bijuterii pot crea diverse aranjamente de pietre prețioase pentru a obține efecte vizuale diferite, făcând fiecare piesă unică.

4. Varietate de pietre prețioase: tintuirile de tip “cluster” pot încorpora diferite tipuri de pietre prețioase, permițând utilizarea unei varietăți de culori și forme pentru a crea modele izbitoare și colorate.

Utilizări frecvente:

Tintuirile tip “cluster” sunt adesea folosite în inele, cercei, pandantive și broșe.

Sunt populare pentru inelele cocktail, care sunt concepute pentru a face o declarație prin aspectul lor îndrăzneț și atrăgător.

Tintuirile “cluster” pot fi folosite și pentru inelele de logodnă, în special pentru persoanele care preferă modele unice și netradiționale.

În general, tintuirile tip cluster sunt apreciate pentru capacitatea lor de a crea piese de bijuterii complicate și uimitoare din punct de vedere vizual, care captează atenția prin strălucirea și creativitatea lor. Ele oferă versatilitate în design și pot fi personalizate pentru a se potrivi preferințelor individuale și preferințelor de stil.

Tintuire micro-pave

Tintuirea micro-pave este o tehnică de montare a pietrelor care implică amplasarea unui număr mare de pietre prețioase foarte mici, adesea diamante, apropiate una de alta, folosind mici gheare pentru a crea o suprafață strălucitoare și complexă.

Într-o setare micro pave, numeroase pietre prețioase mici, de obicei diamante, sunt așezate foarte aproape una de alta pentru a acoperi o parte semnificativă a suprafeței metalice a unei bijuterii.

Cuvântul „micro” din micro pave se referă la dimensiunea foarte mică a pietrelor prețioase utilizate, care sunt adesea mai mici de 0,02 carate fiecare (intre 1.7 mm si 2 mm).

Pietrele sunt fixate cu ajutorul unor gheare subțiri, sau chiar boabe mici de metal pentru a le menține în loc.

Tintuirea micro-pave

Caracteristici cheie și beneficii

1. Detalii complexe Tintuirile micro pave sunt cunoscute pentru aspectul lor detaliat și complex. Pietrele prețioase așezate aproape una de alta creează o suprafață strălucitoare și continuă, adesea cu o cantitate minimă de metal vizibil.

2. Strălucire crescuta Datorită proximității pietrelor prețioase și vizibilității reduse a metalului, tintuirile micro pave maximizează strălucirea și sclipirea pietrelor prețioase. Lumina poate intra și ieși din pietre prin mai multe unghiuri.

3. Eleganță și delicatețe: Aspectul delicat și rafinat al montarii tip micro pave adaugă un element de eleganță bijuteriilor. Ele sunt adesea folosite în inelele de logodnă, verighete și alte piese de înaltă calitate.

4. Personalizare: Tintuirile micro pave permit designuri creative și personalizabile. Pot fi folosite pentru a crea modele intricate, forme unice sau pentru a evidenția zone specifice ale unei bijuterii.

5. Siguranta: Deși pietrele prețioase individuale într-o tintuire micro pave sunt mici, numărul lor mare oferă stabilitate și siguranta. Ghearele sau mărgelele mici care mențin fiecare piatră prețioasă în loc le asigură fixarea.

Utilizări frecvente:

Tintuirile micro pave sunt adesea folosite în inelele de logodnă, în special pe banda inelului și în jurul pietrei centrale.

Acest tip de tintuire poate fi întâlnit și în verighete, cercei, pandantive și brățări, adăugând o notă de lux și strălucire acestor piese.

Întreținere:

Datorită dimensiunilor mici ale pietrelor prețioase și ale ghearelor, tintuirile micro pave necesita mai multă grijă și întreținere decât alte tipuri de montări. Este de asemenea esențial să fie curățate în mod regulat pentru a menține strălucirea și pentru a asigura buna fixare a pietrelor prețioase.

Tintuirile micro pave sunt apreciate pentru măiestria lor excepțională și detaliată, rezultând în bijuterii nu doar frumoase, ci și captivante prin strălucirea lor. Ele oferă versatilitate în design și sunt extrem de valoroase pentru abilitatea lor de a crea bijuterii elegante și sofisticate.

Tintuire tip “à jour”

Tintuirea tip ” à jour” este o tehnică de montare a pietrelor care implică crearea de deschideri sau ferestre în metalul bijuteriei, în special pentru a permite luminii să treacă prin fațetele din pavilionul pietrelor prețioase. Acest tip de tintuire este proiectat pentru a accentua strălucirea și sclipirea pietrelor prețioase, maximizând interacțiunea acestora cu lumina.

Caracteristicile cheie ale tintuirii „à jour” includ:

Tintuirea tip ” à jour”

1. Design cu modele în relief: Metalul din jurul pietrei prețioase este tăiat sau perforat în mod elaborat pentru a crea deschideri sub piatră, expunând catre lumina cat mai lult din fațetele acesteia.

2. Cresterea strălucirii: Prin permiterea luminii să intre în piatră atât de sus, cât și de jos, acest stil de tintuire maximizează strălucirea pietrei si implicit a bijuteriei.

3. Imaginatie: Crearea tintuirilor „à jour” necesită pricepere și meșteșug pentru a da o formă delicată metalului și pentru a se asigura că piatra prețioasă este ținută în siguranță, maximizând în același timp expunerea acesteia la lumină.

Scroll to Top